Літо: час оновити меню!

Літо: час оновити меню!

19.06.2018

Настав теплий час року, і по всьому місту кафе і ресторани відкривають літні майданчики. Відповідно, виникає необхідність у пресі додаткових меню, а також їх оновлення, додавання туди сезонних страв і напоїв. Пропонуємо трохи поекспериментувати з друкованими форматами та технологіями...

Формат флаєра

Меню невеликого формату (210х99 мм) відмінно підійде для закладів з маленьким вибором страв. Головна перевага - невисока вартість друку. Можна надрукувати великий тираж і розкласти у поштові скриньки прилеглих будинків. Також, завдяки дешевизні, можна не боятися за збереження меню і стійкість до зовнішніх впливів. Однак дуже важливо продумати дизайн - щоб шрифт був занадто дрібним і добре читався. Невеликі, але якісні фотографії страв будуть корисні, щоб залучити клієнтів. До речі, меню такого формату можна використовувати як доповнення до звичайних ресторанним меню, наприклад, для сезонних або акційних пропозицій.

Формат А4 або А5

Зошита або аркуш офісного паперу дають більше простору для уяви та площі для друку. Такі меню також не дуже вдарять по бюджету. Зробити меню більш стильним може незвичайна дизайнерський папір - скажімо, з оригінальною фактурою або кремового відтінку. Хорошим вибором також стане коричнювата крафт-папір, що викликає асоціації з натуральністю та екологічністю. Серед інших її переваг - підвищена міцність.

Підкладка під гаряче

Варіант меню формату А3 «два в одному»: дозволяє не забруднити стіл або скатертину, а також дає досить багато місця для інформації. Іноді на звороті друкують не ресторанні пропозиції, а ребуси або картинки для розваги дітей.

Настінне меню

Плакат формату А2 або А1 - відмінний варіант для кафе швидкого харчування, особливо якщо розмістити його у вітрині. Клієнт може відразу побачити, що його цікавить і розглянути ціновий діапазон страв.

Буклети

Варіанти з фальцюванням (згином) - трохи більше складні для виконання. Крім друку потрібно ще післядрукована обробка. Відповідно, важливий грамотний дизайн, щоб виріб зручно читалося і розгорталася, а також щоб текст зображення не потрапили на лінію згину. Для подібних меню потрібно, як правило, більш щільний папір. Їх перевага в тому, що вони можуть стояти на столі, залучаючи додаткову увагу. Також можуть служити сезонним доповненням до стандартного меню.

Брошури

Для ресторанів з великим вибором страв буде складно вкластися в одну сторінку, навіть якщо вона великого формату. Тому потрібно ще один вид післядрукарської обробки - зшивання. Як правило, використовується скріплення на скобу. Хоча зустрічаються варіанти з пластиковою, і з металевою пружиною.

Щоб таке меню виглядало солідно, варто продумати дизайн обкладинки, вибрати для неї цікаві матеріали. Для віп-закладок, хорошим варіантом стане шкіряна палітурка.

Захист від вологи

Для солідних дорогих ресторанів, друк безлічі дрібних недорогих меню - неприйнятний вибір. Потрібні солідні поліграфічні вироби, з гарною обробкою і привабливі зовні. При цьому дуже важливо захистити їх від вологи, плям їжі та механічних пошкоджень із-за частого використання.

Недорогий варіант захисту - ламінація - покриття спеціальною плівкою. Можна вибрати як глянсове, так і матове. Вона продовжить термін служби меню і зробить його більш помітним. Подібний ефект дає і лакування.

Також можна вибрати друк на синтетичному папері. Зовні вона схожа на звичайний папір, але за властивостями нагадує пластик - її дуже складно порвати, при цьому вона не боїться різних впливів. Буває різного кольору і текстури.

Естетика

Важлива функція меню - не тільки доносити інформацію про вартість страв у ресторані, але і викликати бажання їх купити, залишитися саме в цьому місці. Тому потрібно ретельно продумувати дизайн, використовувати якісні ілюстрації, а також опрацювати разом з друкарнею варіанти обробки. Скажімо, вибіркове лакування (покриття лаком тільки конкретних ділянок зображення) може акцентувати увагу на певних елементах.

Гібридне лакування (комбінація глянсового та матового лаків) дають неповторний рельєф - вашому клієнтові обов'язково захочеться розглянути меню докладніше.

Цікавим вибором стане нестандартна висічка. Уявіть собі меню не прямокутної форми, а, наприклад, у формі корабля (особливо актуально для ресторанів з морською кухнею).

Отже, оновлюючи сезонні меню, не обмежуйте фантазію стандартними виробами. Адже від привабливості поліграфічної продукції багато в чому може залежати загальний успіх закладу в цілому...